Dnia 10 maja 2022 r. członkowie Szczecińskiego Oddział Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności przy wsparciu pracowników Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie uczestniczyli w projekcie Trzeci Wiek Technologicznie (Power 03.01.00-00-T175/18) w ramach, którego przeprowadzili zajęcia dla Seniorów ze Stargardu. Podczas spotkania uczestnicy wzięli udział w warsztatach laboratoryjnych, a także wysłuchali wykładu Pana dr hab. inż. Artura Ciemniaka, prof. ZUT pt. „Ile chemii jest w żywności?”. W zakresie warsztatów zrealizowano trzy bloki tematyczne tj. „Smakołyki z mleka”, „Zastosowanie enzymów w technologii żywności” oraz „Paprykarz szczeciński w nowej odsłonie’. Zajęcia zostały zrealizowane w Katedrze Toksykologii, Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności oraz w Katedrze Technologii Rybnej, Roślinnej i Gastronomicznej, a prowadzącymi byli: Pani dr hab. inż. Izabeli Dmytrów, prof. ZUT, Pani dr hab. inż. Anny Mituniewicz-Małek, prof. ZUT, Pan dr hab. inż. Mariusz Szymczak, prof. ZUT, mgr inż. Patryk Kamiński oraz Pan dr inż. Grzegorz Tokarczyk, prof. ZUT i Pani dr inż. Katarzyna Felisiak.