Szanowni Państwo
XXII Sesja Sekcji Młodej Kadry Naukowej oraz jednocześnie V International Session of Young Scientific Staff (18-19 maja 2017) jest kontynuacją corocznych spotkań, których celem jest umożliwienie prezentacji dorobku naukowego doktorantów i młodych pracowników nauki. Konferencja umożliwia wymianę doświadczeń, poglądów w gronie młodej i doświadczonej kadry naukowej. Obecność i zaangażowanie podczas obrad jest dla młodych inspiracją i bodźcem do dalszego doskonalenia swojego warsztatu naukowego. Temat wiodący Sesji – „Żywność – dzisiaj i jutro” obejmuje cały obszar badań związany ze sferą żywności – zarówno pod kątem badań naukowych jak i sektora przemysłowego. Mamy nadzieję, iż tegoroczna sesja przyczyni się również do dalszej integracji środowiska związanego z szeroko rozumianą nauką o żywności i żywieniu. Konferencja organizowana jest przez Szczeciński Oddział PTTŻ we współpracy z Wydziałem Nauk o Żywności i Rybactwa wraz z Sekcją Chemii Żywności Polskiego Towarzystwa Chemicznego oraz pod Patronatem JM Rektora ZUT dr hab. inż. Jacka Wróbla, prof. nadzw.
Tematyka Sesji:
- przetwarzanie i utrwalanie żywności,
- udoskonalanie procesów technologicznych,
- bezpieczeństwo żywności, stosowanie dodatków do żywności,
- analiza żywności,
- chemia i biotechnologia żywności,
- nowe produkty spożywcze,
- obecne trendy w żywieniu człowieka,
- substancje prozdrowotne i bioaktywne w żywności,
- oraz zagadnienia pokrewne.
W trakcie Sesji przewidziano:
- wykłady plenarne,
- komunikaty ustne,
- sesję posterową,
- dyskusję panelową.
Wzorem lat ubiegłych autorami doniesień powinni być młodzi pracownicy nauki. W przypadku dużej liczby chętnych organizatorzy zastrzegają sobie prawo decydowania o formie przedstawienia wyników badań.
Zakończenie Konferencji
Atrakcją tegorocznej Konferencji będzie wieczór w szczecińskiej Filharmonii,