W semestrze letnim bieżącego roku akademickiego członkowie Szczecińskiego Oddziału PTTŻ bardzo aktywnie udzielali się w realizowanej akcji promocyjnej WNoŻiR w zakresie, której przygotowano atrakcyjną ofertę zajęć dla potencjalnych kandydatów tj. uczniów ZS Nr 1 w Goleniowie, ZSP w Gryfinie jak również uczniów LO Nr XIV w Szczecinie. Zaproszonej młodzieży, w liczbie 154 osób, począwszy od 11 kwietnia, a kończąc na 6 czerwca 2022 r., zaproponowano udział w licznych zajęciach praktycznych o zróżnicowanej tematyce, a mianowicie: „Probiotyki – mity i fakty”, „ Skład śliny i trawienie w jamie ustnej”, „Masa ciała to nie wszystko”, „Czy słodycze mogą być zdrowe?”, „Ile rtęci jest w żywności”, „Zastosowanie enzymów w technologii żywności” oraz „Smakołyki z mleka”. Przygotowane warsztaty były realizowane w laboratoriach trzech Katedr WNoŻiR przy ulicy Papieża Pawła VI 3, pod opieką: dr hab. inż. Elżbiety Bogusławskiej-Wąs, prof. ZUT, dr inż. Alicji Dubały, dr inż. Magdy Bruszkowskiej, dr inż. Anny Bogackiej, dr inż. Angeliki Heberlej, dr Kamili Pokorskiej-Niewiada, mgr inż. Jacka Cybulskiego, dr hab. inż. Mariusza Szymczaka, prof. ZUT, mgr inż. Patryka Kamińskiego, a także dr hab. inż. Izabeli Dmytrów, prof. ZUT i dr hab. inż. Anny Mituniewicz-Małek, prof. ZUT.