Dnia 19 oraz 20 września 2019 w Zakładzie Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności w ramach organizowanego XIX Festiwalu Nauki zrealizowano warsztaty „Smakołyki z mleka”. W pierwszym dniu Zakład gościł uczniów Zespołu Szkół Specjalnych o profilu kucharz z Goleniowa, a w drugim młodzież słabosłyszącą z klasy VIII z SP SOSW im. J. Tuwima ze Szczecina. Łącznie w warsztatach wraz z opiekunami uczestniczyły 33 osoby.
W zakresie proponowanych warsztatów uczestnicy nabyli umiejętność wyrobu w warunkach domowych wybranych „smakołyków z mleka” tj. lodów śmietankowych i cytrynowych wzbogaconych w probiotyki, tradycyjnych mlecznych napojów fermentowanych takich jak jogurt i kefir oraz masła smakowego. Wszystkie otrzymane produkty były degustowane przez zgromadzoną młodzież, która bardzo pochlebnie wypowiadała się o ich jakości sensorycznej. Warto również nadmienić, że w ramach zajęć udało się zrealizować mini wykład, który pozwolił słuchaczom zgłębić tajniki wiedzy jak ważne jest wzbogacanie codziennej diety w produkty mleczne z naciskiem na mleczne produkty fermentowane.
Zakład Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności uczestniczył również w Nocy Naukowców. W tym roku na warsztatach „Galanteria mleczna na miarę każdego zacisza domowego” gościł uczniów dwóch szkół ze Szczecina (39 osób) tj. Szkoły Podstawowej Nr 54 im. Janusza Korczaka oraz Polsko-Amerykańskiej Szkoły Podstawowej.