Oddział Szczeciński swoje pierwsze zebranie organizacyjne odbył w czerwcu 1991 r. Na zebraniu organizacyjnym akces do Towarzystwa zgłosiło 15 osób. W kolejnych latach liczba członków wzrosła do 25 osób. Pierwszym prezesem wybrany został doc. dr Kazimierz Miller, a wiceprezesem dr hab. Kazimierz Lachowicz.
Doc. K. Miller był prezesem Oddziału do swojej śmierci, a w 1995 r. na Walnym Zebraniu członków wybrany został na funkcję prezesa Oddziału dr hab. Kazimierz Lachowicz.
W czasie 25 lat istnienia Oddział realizował cele statutowe Towarzystwa.
W czerwcu 1996 r. Oddział współorganizował XXVII Sesję KChiTŻ PAN. Sesja była sponsorowana przez ponad 30 wystawców różnego rodzaju sprzętu naukowego z Wielkiej Brytanii, Niemiec i Polski. Już dwa lata później we wrześniu 1998 r. wraz z Oddziałem Olsztyńskim zorganizowano II Sesję Młodej Kadry Naukowej „Technologia a biologiczna jakość żywności”, natomiast we wrześniu 2005 r. współorganizowano XXXVI Sesję Naukową KNoŻ PAN.
Niezwykle ważnym wydarzeniem w historii Oddziału był udział w organizacji w czerwcu 2001 r. obchodów jubileuszu 50-lecia istnienia Wydziału Rybactwa Morskiego i Technologii Żywności (obecnie Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa), przy którym Oddział ma swoją siedzibę od chwili powstania.
W kwietniu 2012 r. Oddział współorganizował dofinansowane ze środków UE międzynarodowe seminarium naukowe „Żywność wysokiej jakości a nowoczesne technologie”, które było efektem nawiązania współpracy pomiędzy pracownikami WNoŻiR a profesorem Dietrichem Knorrem z TU Berlin.
Dzięki nawiązaniu współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Zachodniopomorskiego we wrześniu 2012 r. zorganizowano w Szczecinie konferencję ”Żywność ekologiczna i jej przetwórstwo”, w której uczestniczyli przedstawiciele większości Oddziałów PTTŻ.
Oddział postawił sobie ambitny cel upowszechnianie praktycznej wiedzy z zakresu technologii żywności. Dzięki współpracy z Zachodniopomorskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach przygotowano dla mieszkańców obszarów wiejskich warsztaty Moja Domowa Mleczarnia i Moja Domowa Masarnia, w ramach których prezentowano tradycyjne metody produkcji wyrobów mleczarskich i masarskich. Od 2006 r. w czasie Zachodniopomorskiego Festiwalu Nauki organizowane są wykłady i warsztaty tematyczne dla mieszkańców Szczecina.
Rysunek. Warsztaty „Moja domowa masarnia”
Ważnym elementem działalności Oddziału była współpraca w latach 2010-2013 w organizacji finału wojewódzkiego konkursu ,,Nasze kulinarne dziedzictwo”. W tym samym czasie nawiązano współpracę z Radiem Szczecin i Ośrodkiem TVP Szczecin w zakresie propagowania zdrowego żywienia i nauki o żywności w ramach audycji radiowej ,,Na Szczecińskiej Ziemi” oraz w ramach programu telewizyjnego ,,PROW – Zmieniamy zachodniopomorską wieś”.
Od 2005 r. Oddział Szczeciński organizuje wyjazdy studentów i członków oddziału do Berlina na targi Grüne Woche, dzięki czemu uczestnicy wyjazdów mają okazję poznać produkty żywnościowe z całego świata, wymienić poglądy i zdobyć nowe doświadczenia.
Ze względu na dużą liczbę zakładów przetwórstwa rybnego niezwykle cenna jest współpraca z Polskim Stowarzyszeniem Przetwórców Ryb w zakresie organizacji praktyk w zakładach przetwórczych na terenie województwa zachodniopomorskiego. Bardzo ważnym aspektem tej współpracy było zorganizowanie w 2010 r. przez Oddział warsztatów promujących praktyczne możliwości inwestycji w zakresie procesów produkcyjnych z Funduszy Unijnych, dotyczące współpracy nauki z przemysłem rybnym, a także współpraca ekspercka w latach 2009-2013 z Komitetem Monitorującym Program Operacyjny RYBY 2007-2014.
Rysunek. Konferencja ,,Żywność ekologiczna i jej przetwórstwo” 2-4 września 2012 r., Szczecin (od lewej: Marszałek Olgierd Gęblewicz, dr inż. Arkadiusz Żych, Prezes PTTŻ prof. Danuta Kołożyn-Krajewska, prof. Mikołaj Protasowicki, Dziekan WNoŻiR dr hab. Agnieszka Tórz, dr hab. Małgorzata Sobczak)
Oddział Szczeciński systematycznie angażował się w działalność edukacyjną, a niezwykle istotnym elementem tej działalności był udział w projekcie ”Kształtowanie zdrowego modelu żywieniowego poprzez spożycie ryb i ich przetworów wśród młodzieży szkół ponadgimnazjalnych w Szczecinie”, zrealizowanego przez Akademicki Inkubator Przedsiębiorczości w ramach Programu Operacyjnego ,,Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwa i nadbrzeżnych obszarów rybackich 2007-2013”. Dzięki projektowi dotarto bezpośrednio do kilkuset uczniów w województwie zachodniopomorskim.
Oprócz wyżej wymienianych działań w czasie 25 lat działalności Oddziału Szczecińskiego PTTŻ jego członkowie brali udział w prowadzeniu szeregu szkoleń oraz przygotowywaniu ekspertyz na potrzeby przemysłu z zakresu technologii żywności. Szkolenia takie dotyczyły między innymi przepisów prawnych, zasad prawidłowego żywienia, analizy sensorycznej żywności, a ekspertyzy obejmowały cały szereg zagadnień związanych z bezpieczeństwem różnych produktów spożywczych, a także zagadnienia optymalizacji procesów technologicznych. Powyższa działalność była prowadzona w odpowiedzi na zapotrzebowanie ze strony zakładów przemysłu spożywczego. Ponadto, od połowy lat dziewięćdziesiątych do chwili obecnej, Oddział organizował szereg spotkań studentów WNoŻiR z przedstawicielami zakładów spożywczych różnych branż znajdujących się na terenie województwa zachodniopomorskiego. Dzięki tym spotkaniom kilkudziesięciu absolwentów zostało zatrudnionych w tych zakładach i w dniu dzisiejszym pełni już funkcje kierownicze, co wydaje się jedną z najważniejszych funkcji jaką spełnił Oddział.
Tabela. Liczba członków i skład zarządu Oddziału Szczecińskiego PTTŻ
Kadencja |
Liczba członków | Skład zarządu
(prezes, wiceprezes, sekretarz, skarbnik) |
1990-1993 | ~ 15 | Kazimierz Miller, Kazimierz Lachowicz |
1993-1997 | 25 | Kazimierz Lachowicz, Bogusław Zarzycki |
1997-2000 | 25 | Kazimierz Lachowicz Bogusław Zarzycki |
2000-2003 | 25 | Kazimierz Lachowicz, Bogusław Zarzycki |
2003-2006 |
25 |
Kazimierz Lachowicz, Arkadiusz Żych, Teresa Siedler, Małgorzata Sobczak |
2006-2009 |
20 |
Kazimierz Lachowicz, Arkadiusz Żych, Kamila Mocek, Małgorzata Sobczak |
2009-2012 |
25 |
Arkadiusz Żych, Kazimierz Lachowicz, Kamila Mocek, Małgorzata Sobczak |
2013-2016 |
30 |
Arkadiusz Żych, Kazimierz Lachowicz, Małgorzata Sobczak, Marek Kotowicz |
2017-2021 | 32 | Izabela Dmytrów, Anna Mituniewicz-Małek, Paulina Tuma, Agnieszka Strzelczak |
2021- | 32 | Anna Mituniewicz-Małek, Izabela Dmytrów, Barbara Szymczak, Anna Bogacka |
(Arkadiusz Żych)